Izaberite akciju


VRHOVI OLIMPA, MITIKAS 2917 mnvKratak raport sa uspona na Mitikas, najviši vrh planine Olimp.
Iz Litohora smo pošli u 22 sata, 20.8.2016. godine, a u Prione stigli narednog dana oko 2 sata posle ponoći, prešli oko 17,4 km krećući se asfaltnim putem. Nakon kraćeg odmora, dobro obeleženom stazom uz pomoć mesečevog fenjera nastavili smo put ka planinarskom domu, a odatle po prohladnom vremenu odmah nakon prvih znaka zore i kraće pauze, uputili smo se ka vrhovima Olimpa.
Nakon nepunog sata hoda ,od ''table'' krenuli smo levom stranom prateći oznake na stazi ''E 4''. Izasli do vrha ''Skolio'' 2905m nv koji je obeležen metalnom tablom na kojoj su lepljeni amblemi planinarskih društava , a zatim krenuli sa spuštanjem preko skoro vertikalne kamene kosine, gde je kamenje čvrsto i ne preti opasnost od odrona.
Spustili se do podnožja vrha koji nije posebno označen, ali smo dobili objašnjenje od grčkih planinara da se isti naziva ''Kokoška''. Uspon na taj vrh, kao i silazak je bio uz pomoć postavljene sajle koja je dobro učvršćena, a zatim prema Mitikasu 2917m nv kroz kuloar koji je dobro obeležen.
Posle kraćeg zadržavanja na samom vrhu planine Bogova i pogleda od koga zastaje dah, krenuli smo sa sliaženjem na suprotnu stranu, kroz kuloar koji je pri kraju pun sipara i nestabilnog kamenja. Preporuka svima je da bez kacige ne kreću tom stazom. Po dobro obeleženoj stazi sišli smo sa druge strane Mitikasa i vratili se u planinarski dom, a odatle put pod noge pa pravac Litohoro.
Ukupan put koji smo prešli je nešto preko 50 km, za oko 20 sati pešacenja i kratkih pauzi, sa negde oko 3000m nv savladanog uspona, a nesto manje pri silasku. I nama zvuci neverovatno tesko i skoro nemoguce izvodljivo sada na papiru, ali vredno svakog koraka i truda, jer je nagrada neprocenljiva.
Lepota Olimpa je fascinantna, priroda divlja i nepredvidiva i eto zašto je zovu planinom ''Bogova''.

Pozdrav...... Učesnik Ivana, vodič Slaviša ili obrnuto.
Slike sa akcije mozete videti na linku