Izaberite akciju


Kamenica i VihrenUčesnici: Ivana Djoković, Filip Andrejić, Slaviša Ivanović, Ivan Ivcha Ilić.
Još jedna viskokogorska akcija članova Mosora Ovog puta smo otišli na Vrh Kamenica (2822 mnv) Jedan od prelepih ali manje posećenih vrhova na planini Pirin.
Nasa istraživacka akcija kreće iz doma Hiža Jane Sandanski 1230mnv u blizini grada Sandanski na jugu Bugarske.
Na uspon smo krenuli u 9h po našem vremenu. Prvo manji deo asfaltnog puta koji prelazi u makadam vodi nas do doma Hiža Begovica 1800 mnv (stari naziv hiža Kamenica) 11 km dužine. Nakon dopune zaliha vode i informacija krećemo šumskom stazom kroz jelovu šumu, nakon 45 minuta, staza nastavlja kroz nisko rastinje kleke i jelovih izdanaka pa preko brojnih livada i potoka koje preskačemo nebrojeno mnogo puta. Staza je s poćetka bez markacije ali je vidljiva.
Iznenađenje je koliko vode ima na ovoj strani Pirina. Brzim tempom nakon dva sata hoda od hiže Begovica stižemo do raskrsnice koja vodi ka Tevnom jezeru i ka našem cilju.
Preko prelepih planinaskih predela dolazimo do malog jezera na oko 2400 mnv. Od ovog jezera staza je prekrivena krupnim stenama sto usporava kretanje. Poslednjih 40tak minuta uspone je pod nagibom od oko 55°- 60° izuzetno strm.
Nakon 6 sati jakog tempa i popetih 1592 m visinske razlike konačno stižemo i na sam Vrh Kamenica. Izuzetni vremenski uslovi i dobra vidljivost nas je nagradila na vrhu. Imali smo lep pogled na sutrašnji plan Vihren 2914 mnv, skoro posećenom Poležanu i čitavom masivu Pirina. Povratak nije ni malo bio lak jer je veliki nagib a prelazi se preko stena koje su nestabilne. Nešto malo pre 23h po našem vremenu stižemo do auta i doma Jane Sandanski gde zbog umora odlučujemo da ne vozimo do Banskog nego prenoćimo u tom domu.
Prijatni domar nas je lepo ugostio. Ujutru ustajemo i krecemo za Bansko i hižu Vihren odakle u 9h po našem vremenu polazimo na vrh Vihren.
Mnogo ljudi, velika gužva na stazi ali prelepo vreme i dan kao stvoren za planinu. Dobro poznata staza i dva i po sata hoda eto nas i na Vihrenu.
Naporna i prelepa dva dana u prirodi i planini, popetih nesto preko 2500 m visinske razlike odlično druženje, odlican tim i prelepo iskustvo koje ostaje.
Slike sa akcije mozete videti na linku