Izaberite akciju


Jezerska Cuka - Šar Planina (2586mnv)Na akciji je učestvovalo 9 planinara, od toga dva iz PD Suva planina, dva slobodna, jedan iz Štrpca, četvoro iz Mosora.
Polazak iz Niša je usledio u petak u 18h, nakon 4h smo stigli u Štrpce gde smo noćili u motelu Lovac. U subotu smo krenuli iz smeštaja u 6h, do polazne tačke se vozimo nekih 10 km.
Staza koju smo odabrali kreće iz doline zvane Suvi Potok, malo pre ski centra Brezovica. Na tom početnom delu ima šumski put dok kasnije mora kroz bukovu šumu do prevoja iznad Carevih Livada gde se uključujemo na markiranu stazu koja vodi do lovačke kućice, a leti ka Jazaničkom jezeru.
Snega ima dosta, prtenje je trajalo sve do grebena. Nakon dobre pauze nastavljamo polako grebenom gde je na samom početku strmo ali široko, dok kasnije greben kreće da bude stenovit, rizičan i tesan. Greben je takav da ima 3 etape gde posle svake pomislite da je to vrh, a onda ima dalje i dalje.
Dosta detalja, na prvoj 'etapi' sa leve strane ima dugačak kuloar, međutim može i strogo grebenom ali je rizično, treba koristiti uže. Bilo je i popularnih 'noževa', što stenovitih, sto snežnih, ali uz dobru koncentraciju i oprez sve je prošlo bez problema. Strehe smo gazili sa velikim oprezom.
Do vrha nam je trebalo 9h. Vreme je bilo idealno da lepše nije moglo biti. Pošto smo sa vrha krenuli oko 16h mrak nas je stigao na Crnom kamenu, jer smo se vraćali grebenom prema ski centru Brezovica.
Stazu znamo tako da nije bilo problema ići i usred noci.
Zaključak: Ova staza je idealna za treniranje svih onih koji se spremaju za neke svetske vrhove, psihofizički je vrlo teška. Čestitke svim učesnicima.
Slike sa akcije mozete videti na linku