Izaberite akcijuVračanski Balkan 1481m i eko staza / vodopad Borov Kamak.
Još jedna u nizu neobičnih Mosorovih planinarskih akcija na planini koju niški planinari nisu organizovano posećivali ranije.
I opet se ispostavilo da je akcija bila pun pogodak.

U noći između subote i nedelje put grada Vraca krenulo je tridesetak planinara iz Niša i Pirota.
Vreme je bilo idealno.
Prvi deo planinarenja bio je iz mesta Zgorigrad odakle vodi ekostaza Borov kamak prepuna drvenih mostova i merdevina, kaskada, vodopada, manjih i većih i na kraju poslastica 63m visok vodopad Borov kamak. Ispod samog vodopada nastavlja se staza u istom stilu. Svaka čast, sve lepo napravljeno, bezbedno i prelepo, sve okruženo gustom šumom-džunglom netipičnom za Balkan.
Posle tri sata pešačenja i fotografisanja izlazimo na visoravan pa onda na dom Prševica. Pravimo pauzu.
Veća grupa dalje kreće ka vrhu Beglička mogila 1481m i fenomenalnim liticama Vračanskog balkana odakle se vidi čak i Dunav i grad Vidin.
Grupa se vraća do doma a oni sa viškom energije kreću pešaka i do Zgorigrada asfaltiranim serpentinama koje okružuje gusta šuma, bolje rečeno prašuma. Nadisali smo se svežeg vazduha.
Ova planina je čudo. Iduće godine idemo i do pećine Ledenika jer ovaj put nismo stigli i nju da obiđemo. Ovde definitivno ima šta da se vidi.
U povratku smo posetili i sam grad Vraca (80.000 stanovnika) i puni utisaka vratili u Niš.

Organizator i vođa puta: Marko Milošević. Vodič na stazi pored njega bio je Slaviša Ivanović a pomagala je i Ivana Đoković.

Ukupna dužina staza (26km druga grupa, 8,5km prva grupa). Visinska razlika preko 1000m. Klubovi: PAK Mosor (20), Vidlič Pirot (7), PK Železničar Niš (2). Slike sa akcije mozete videti na linku